Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

Σεμινάριο για τη Διαχείριση και την Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων

leave a comment »

Από 1-3 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σεμινάριο διαχείρισης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, που διοργανώθηκε από το «διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν εργασίες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων  με περιπτώσεις και υποθέσεις εργασίας από την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Αίγυπτο, την Αλβανία και αλλού.

Το πρόγραμμα υποστήριξε στη συζήτηση την ανάγκη της θεμελίωσης ενός θεωρητικού πλαισίου στην Ελλάδα έτσι ώστε να τεκμηριώνονται οι επεμβάσεις επί του αρχαιολογικού πόρου, που έτσι και αλλιώς πραγματοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς (εκτός πλαισίου διαχείρισης). 

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός, πως έγιναν ελάχιστες αναφορές στο ζήτημα των τοπικών κοινωνιών και τη θέση τους στην διαχείριση των μνημείων ενώ στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν δεν υπήρχε αντικειμενικά η πρόβλεψη της συμμετοχής τους¨θεωρούνταν δηλαδή ως ένας επι-πρόσθετος παράγοντας που εξετάζεται ευκαιριακά και μετά την λήψη των αποφάσεων διαχείρισης του χώρου, κυρίως στα πλαίσια της παροχής εργασίας (π.χ. πρόσληψη φυλάκων, εργατοτεχνικού προσωπικού κ.λπ.).

Γενικά, αν και τα ζητήματα που τέθηκαν και οι συζητήσεις που ακολούθησαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα για τα Ελληνικά δεδομένα (π.χ. ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης, ανάγκη διαχείρισης επισκεπτών, η έννοια του αρχαιολογικού πάρκου, κ.α.), η αίσθηση που μας άφησε το σεμινάριο είναι ότι η έννοια της διαχείρισης στην Ελλάδα, αν και αρκετά τεκμηριωμένη από εμπειρική-πρακτική άποψη, έχει αρκετά κενά σε θέματα θεωρίας, που χρήζουν προσοχής και ακαδημαϊκής επεξεργασίας. 

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου

Advertisements

Written by Stelios Lekakis

Φεβρουαρίου 26, 2008 στις 4:20 μμ

Αναρτήθηκε στις Δραστηριότητες, Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: