Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

«Run-down heritage sites embarass the Greeks» guardian.co.uk

leave a comment »

Ένα ενδιαφέρον άρθρο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στη βρετανική guardian με τίτλο: «Παρατημένοι αρχαιολογικοί χώροι ντροπιάζουν τους Έλληνες».

Σε αυτό μνημονεύεται η κακή κατάσταση που παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά κυρίως ασκείται κριτική για το λιγοστό προσωπικό που επανδρώνει τους χώρους και τις λίγες ώρες που οι τελευταίοι παραμένουν ανοιχτοί στο κοινό.

Αν και αρκετά από τα σχόλια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (γεγονός που επέβαλλε την αύξηση του εποχικού προσωπικού από το ΥΠ.ΠΟ πρόσφατα), ενδιαφέρον προκαλεί η οπτική του άρθρου: Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία παρουσιάζονται σαν προϊόντα προσανατολισμένα για μαζική, θερινή, τουριστική κατανάλωση. Ο πολιτισμός, η «βαρειά βιομηχανία» της Ελλάδας, όπως επαναλαμβάνουν συστηματικά οι κυβερνήσεις από τη δεκατία του ’60 και έπειτα, αντιμετωπίζεται ως ένα αγαθό αποκομμένο από την ιστορία του και την τοπική πραγματικότητα, έτοιμο προς κατανάλωση στους χιλιάδες τουρίστες που απολαμβάνουν τον ήλιο, τις ελληνικές παραλίες και το ποτό τους σε κάποιο bar στον καταπατημένο αιγιαλό. Στοιχεία που ανταποκρίνονται πλήρως και στις ελληνικές επιδιώξεις για τον τουρισμό, τύπου «come and enjoy…»

Αναπόφευκτα, το κριτήριο για τη διαχείριση και την υπάρχουσα κατάσταση είναι -σύμφωνα με το δημοσίευμα- τα ωράρια και η προσβασιμότητα για τους επισκέπτες (στα οποία ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα) και όχι, τα μνημεία, η προστασία τους ή οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες τους και οι αντιδράσεις τους σε αυτήν τη διαδικασία.

Προτεραιότητα όμως είναι η ευχαρίστηση των εποχικών επισκεπτών ή η αναγνώριση των αναγκών των μνημείων και η προσέγγιση των ανθρώπων που ζουν γύρω από τα μνημεία;

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Επισκ�πτες ανεβαίνουν στην Ακρόπολη, Απρίλιος 2008

Advertisements

Written by Stelios Lekakis

Ιουνίου 25, 2008 στις 9:38 μμ

Αναρτήθηκε στις Παρουσίαση άρθρων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: