Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

Εκδήλωση στον Πύργο του Χειμάρρου 12.08.08

leave a comment »

Εκδήλωση στον Πύργο του Χειμάρρου, 12.08.08
Εκδήλωση στον Πύργο του Χειμάρρου, 12.08.08

Την Τρίτη 12.08.08 πραγματοποιήθηκε στον πύργο του Χειμάρρου στη Νάξο μια εκδήλωση-δημόσια συζήτηση με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Φιλωτιτών και θεματική την ευαιθητοποίηση για το μνημείο-σύμβολο της ορεινής Νάξου, που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του πύργου ξεκίνησαν με το Β΄ΚΠΣ αλλά δεν συνεχίστηκαν με τα επόμενα με αποτέλεσμα οι ανασκαφικές εργασίες να είναι ημιτελείς ενώ οι αναστηλωτικές να περιορίζονται σε ένα προστατευτικό ικρίωμα και την τακτοποίηση διασπάρτων μελών περιμετρικά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ο Δήμος Δρυμαλίας αλλά και περίπου 70 Φιλωτίτες (καθισμένοι κατά παράταξη στα ομαδοποιημένα spolia του μνημείου) αριθμός εντυπωσιακός για ένα απομεσήμερο Αυγούστου.


Οι σύντομες εισηγήσεις παρουσίασαν την ιστορία του πύργου και των χρηματοδοτήσεων ενώ οι (κατά μέσω όρο) μετριοπαθείς παρεμβάσεις υποστήριξαν την ανάγκη της ολοκλήρωσης του έργου και της συνεργασίας όλων των φορέων προς αυτό τον σκοπό.

Ενδιαφέρουσα ήταν η εικόνα του ΥΠ.ΠΟ που παρουσιάστηκε -έμμεσα και άμεσα- από τους περισσότερους ομιλητές: μια αποστασιοποιημένη απρόσωπη υπηρεσία, εχθρική προς τους ντόπιους, που δεν απαντά προς τις επιστολές τους, αργή και βλαβερή προς το μνημείο, που δεν προσπαθεί αρκετά για να ολοκληρώσει το έργο ενώ δε συνεργάζεται αποτελεσματικά με τους λοιπούς κρατικούς φορείς. Η παρούσα εικόνα -σύμφωνα με τις έρευνες του προγράμματος τα τελευταία χρόνια- συνοδεύει στο ακέραιο την ιδέα που υφέρπει στις τοπικές κοινωνίες της Νάξου και γενικότερα των Κυκλάδων για μια εχθρική και απρόσιτη -στα όρια της καφκικής- αρχή, που συνηθίζει να ανακόπτει της αναπτυξιακές δραστηριότητες των κατοίκων για να μελετήσει ‘χαλάρους’*, στιγματίζοντας την απουσία κοινωνικής ευθύνης και ενημέρωσης των πολιτών για τις δράσεις και τη φιλοσοφία του ΥΠ.ΠΟ αλλά και γενικότερα την έλλειψη συνεργασίας και διαλόγου.

Δυστυχώς, φορείς του ΥΠ.ΠΟ δεν ήταν παρόντες και έτσι χάθηκε η ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων που θα τοποθετούσε το θέμα στη σωστή προοπτική.

*Χάλαρος: Στην τοπική διάλεκτο: ερείπια, γκρεμισμένες πέτρες.

Advertisements

Written by Stelios Lekakis

Αύγουστος 21, 2008 στις 1:40 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: