Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

«Μνημεία της Νάξου σε κίνδυνο» – Νέα από την εκδήλωση και οι καρτ-ποστάλ διαμαρτυρίας

4 Σχόλια

Στις 8 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην ορεινή Απείρανθο της Νάξου η δεύτερη προγραμματισμένη εκδήλωση του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» στο νησί με τίτλο: «Μνημεία της Νάξου σε κίνδυνο – Οι πολίτες μιλούν γι’αυτά», συνεργασία του ηλεκτρονικού περιοδικού MOnuMENTA και του Δήμου Δρυμαλίας.

Περίπου 150 εκπρόσωποι φορέων, κάτοικοι της Νάξου και επισκέπτες συγκεντρώθηκαν για να παρακολούθησουν και να συμμετέχουν στη δίωρη εκδήλωση, που περιελάμβανε: 10 ανακοινώσεις σχετιζόμενες με διαφορετικά μνημεία και ιστορικά σύνολα, πάνω από 11 παρεμβάσεις-σχόλια και ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες που απειλούν τον αρχιτεκτονικό και φυσικό πλούτο του τόπου.

Από αυτό το πολυποίκιλο μωσαϊκό απόψεων, από διαφορετικές οπτικές και με διαφορετική ένταση και χρώμα, μπορεί κανείς να συναγάγει κάποια γενικά συμπεράσματα: Αρχικά, υπάρχει μια ευρεία παραδοχή του προβλήματος˙ μνημεία από όλες τις γωνιές του νησιού απειλούνται με μη αναστρέψιμες βλάβες από ανθρωπογενείς -κυρίως- παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς, που διατυπώνονται συχνότερα είναι η έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης, η ανάγκη απόσπασης των κοινοτικών κονδυλίων σε μικρό χρονικό περιθώριο και η απουσία μελετών ανάδειξης ή επίπτωσης, η εποχική επένδυση στον τουρισμό, οι ανισότητες Χώρας και ενδοχώρας, η αδιαφορία και η έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών κ.ά.

Και ίσως σε αυτό το τελευταίο να κρύβεται ένα σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω ενασχόληση με το ζήτημα: πολλές φορές ακούστηκε ότι είναι οι ίδιοι οι Ναξιώτες που ευθύνονται για τις αλλοιώσεις και τις καταστροφές, με δράση ή παράλειψη αλλά και ότι από τοπικό επίπεδο θα πρέπει να ξεκινούν και οι περισσότερες δραστηριότητες περιορισμού του φαινομένου και περαιτέρω ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Αυτή η άμεση ανάληψη της ευθύνης, έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό από τους παρευρισκομένους, ίσως να δείχνει ένα νέο δρόμο για την αντιμετώπιση των φαινομένων αλλά και να είναι ένα αποτέλεσμα της συστηματικής ενασχόλησης και τριβής μιας ομάδας πολιτών με τέτοιου είδους θεματικές˙ μια υπόθεση που επιβεβαιώνεται από τη διάχυτη βούληση για συλλογική και άμεση δράση και περιορισμό της υπάρχουσας κατάστασης.

Άλλα σημαντικά συμπεράσματα αφορούν τη θέση των τοπικών κοινωνιών στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις αλλά και σε εκείνες ανάδειξης πολιτιστικών πόρων. Και εδώ ομιλίες και παρεμβάσεις έθεσαν πλήθος ζητημάτων, από τα οποία αναφέρουμε περιληπτικά: την ανάγκη της ενσωμάτωσης των έργων στην καθημερινή ζωή και το τοπίο αλλά και τη διαχείρισή τους σύμφωνα με την παράδοση και το μέτρο, που χαρακτήριζε τη ζωή στη Νάξο όταν οι αλλαγές γίνονταν με βραδύτερο τρόπο.

Κατακλείδα της εκδήλωσης ήταν η συμπλήρωση καρτ-ποστάλ με αποδέκτη τον Υπουργό Πολιτισμού για 8 μνημεία του νησιού που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω εγκατάλειψης. Οι φωνές αυτές ενώθηκαν με άλλες από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού και περίπου 400 καρτ-ποσταλ στάλθηκαν στο γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού. Το γεγονός καλύφθηκε συστηματικά από εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιστοσελίδες και ιστολόγια, τους οποίους ευχαριστούμε. (Ενδεικτικά βλ. Καθημερινή, ΕλευθεροτυπίαΕλεύθερο Τύπο κ.α.). Η αποστολή καρτών συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο: http://monumenta.org/naksos.php

Το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» στη Νάξο συνεχίζει να ακολουθεί  τις εξελισσόμενες σχέσεις ανθρώπων και μνημείων και να παρεμβαίνει με τις γνωστές θέσεις και τους εναλλακτικούς του τρόπους. Ανάμεσα στα άλλα, στόχος του Προγράμματος είναι η ηλεκτρονική και έπειτα έντυπη έκδοση των πρακτικών της συνάντησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να αναδειχθούν αλλά και να τεθούν σε συζήτηση οι θέσεις και οι απόψεις των φορέων, των πολιτών και των επισκεπτών της Νάξου.

Advertisements

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Επαναλαμβάνω τηνε ρώτηση που έθεσα σε λαθος κείμενο. Υπήρξε κάποιος στην εκδήλωση στη Νάξο που να υποστήριξε ότι τα προβλήματα των μνημείων οφείλονται αποκλειστικά στο Κράτος;

  Irini

  Οκτώβριος 24, 2008 at 10:34 μμ

 2. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα γιατί συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις οι περισσότεροι καταφέρονται εναντίον των Υπηρεσιών. Στην Απείρανθο σίγουρα υπήρξε δυσφορία και αγανάκτηση κατά περιπτώσεις για την αργοπορία και την αδιαφορία του ΥΠ.ΠΟ αλλά ακούστηκε πολλές φορές ότι είναι οι ίδιοι οι Ναξιώτες που δε φροντίζουν τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον γύρω τους.

  Stelios

  Οκτώβριος 24, 2008 at 10:39 μμ

 3. Αναφέρθηκαν σε συγκεριμένα παραδείγματα μνημείων, τόπων που έχουν συμβάλει στην αλλοίωση ή καταστροφή τους;

  Irini

  Νοέμβριος 5, 2008 at 1:57 μμ

 4. Ναι, τα περισσότερα ήταν με αφορμή τις εισηγήσεις των ομιλιτών. Έγινε δηλαδή λόγος για τις εγκαταστάσεις του εναερίου που βανδαλίστηκαν αρκετές φορές και λεηλατήθηκαν μία αλλά και για το αεροδρόμιο της Νάξου που δημιουργήθηκε σε περιοχή NATURA. Ανάληψη ευθύνης δηλαδή από δράση ή παράλειψη. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν αυτογνωσία της στιγμής αλλά νομίζω ότι δείχνει δείγματα ευαισθησίας (ή ίσως και ευαισθητοποίησης) των κατοίκων της Νάξου.

  Stelios Lekakis

  Νοέμβριος 16, 2008 at 6:53 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: