Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

«Πράττουμε για τα μνημεία»

with one comment

Koilada Tsikalariou

Πράττουμε για τα Μνημεία

Δελτίο τύπου εκδήλωσης
21.08.09, Πλατεία Χαλκιού, Νάξος

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA και ο Δήμος Δρυμαλίας διοργανώνουν την εκδήλωση «Πράττουμε για τα μνημεία», την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009, στις 7.30μ.μ. στην πλατεία του Χαλκιού με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Η MOnuMENTA, στα πλαίσιο του Προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια στο νησί της Νάξου με αρκετές εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει της τοπικές κοινωνίες του νησιού για το φυσικό και μνημειακό πλούτο του νησιού που τις περιβάλλει, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, να προτείνει βιώσιμες πρακτικές αλλά και να ερευνήσει τον τρόπο που το παρελθόν γίνεται αντιληπτό και εκτιμάται στο παρόν μέσα από παραδοσιακές και σύγχρονες, ντόπιες ή ξενόφερτες πρακτικές και συνήθειες.

Δουλεύοντας αρκετό χρόνο με τις τοπικές κοινωνίες νησιωτικών περιοχών αλλά και με το σύστημα προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της Διοίκησης, αντιληφθήκαμε αρκετές φορές αδυναμίες στον προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων από την πλευρά των φορέων αλλά και έλλειψη ενημέρωσης για τους τρόπους βάσει των οποίων, οι πολίτες μπορούν να «πράξουν» για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των μνημείων.

Τη φετινή χρονιά λοιπόν, το πρόγραμμα προσκαλεί μια σειρά δημοσίων και άλλων φορέων (Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμο Δρυμαλίας, Νομαρχία Κυκλάδων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.) αλλά και πολιτών, προκειμένου να εντοπιστούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες καθενός αλλά και να σκιαγραφηθούν τρόποι δράσης σύμφωνα με τους οποίους η κοινωνία των πολιτών μπορεί να ενημερώνεται και να ενεργεί για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος• μια αρχή απαραίτητη τη σημερινή εποχή, όπου οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την τύχη των μνημείων δεν κοινωνούνται συχνά.

Με το παρόν δελτίο τύπου επιθυμούμε να καλέσουμε όλους τους ενεργούς πολίτες του νησιού να λάβουν μέρος στην εκδήλωση και να συμμετάσχουν με παρεμβάσεις στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει τις δεκάλεπτες εισηγήσεις φορέων και πολιτών, με προτάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των μνημείων, καλές πρακτικές και λύσεις στα προβλήματα που απειλούν τη φύση, την ιστορία και τη συνοχή του τόπου. Η συζήτηση στο τέλος της ημερίδας θα επικεντρωθεί στις προτεινόμενες δράσεις για τη διάσωση δυο σημαντικών μνημείων του νησιού, του ελληνιστικού Πύργου του Χειμάρρου και του Ενετικού Παλατιού των Ιησουιτών, τα οποία αναφέρθηκαν αρκετές φορές στην περυσινή εκδήλωση του προγράμματος,για τα μνημεία της Νάξου που απειλούνται.

Πρόσκληση

Πρόγραμμα

Αφίσα

Ygroviotopos Stelidas

Advertisements

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: