Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

«Πράττουμε για τα μνημεία» Σχόλια της επόμενης ημέρας

leave a comment »

Πλατεία Χαλκιού 21.08.09 

Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MOnuMENTA και ο Δήμος Δρυμαλίας διοργάνωσαν την εκδήλωση «Πράττουμε για τα μνημεία», την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009, στο Χαλκί της Νάξου, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία του παραδοσιακού χωριού και παρακολούθησε τις ομιλίες και τη μακρά σε χρονική διάρκεια συζήτηση που ακολούθησε.

Η εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», που εφαρμόζει η ΜΟnuMENTA εδώ και τρία χρόνια στο νησί της Νάξου, έκλεισε τον πρώτο κύκλο δράσης που στόχο είχε να ενημερώσει τους κατοίκους και επισκέπτες του πλούσιου σε μνημειακό και φυσικό πλούτο νησιού για την ιστορία και την αρχαιολογία του, για τα προβλήματα των μνημείων και τα αίτια αυτών αλλά και τους τρόπους που οι φορείς και κυρίως οι πολίτες μπορούν να πράττουν για να προστατεύσουν το φυσικό και to αρχιτεκτονικό περιβάλλον.

Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες και παρεμβάσεις από την πλευρά των φορέων εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, της ανεξάρτητης αρχής Συνήγορος του Πολίτη, της Αναπτυξιακής Εταιρείας επ. Νάξου «Αριάδνη», του πανεπιστημίου Αθηνών που έχει μεγάλη δράση στη Νάξο, ενώ από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του WWF Ελλάς, του Συλλόγου Δανακιωτών «Ζωοδόχος Πηγή», της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του Φεστιβάλ Νάξου, της ΜΟnuΜΕΝΤΑ αλλά και πολίτες και φίλοι του νησιού.

Οι ομιλίες και η συζήτηση κατέδειξαν ότι η φύση και τα αρχιτεκτονικά μνημεία απειλούνται και τα βαθύτερα βέβαια αίτια αυτών των απειλών είναι η παντελής έλλειψη στρατηγικής και διαχείρισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς από τους αρμόδιους φορείς, οι συναρμοδιότητες των φορέων, η περιβόητη έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η έλλειψη γνώσης και οράματος των δημοτικών αρχών, η κυριαρχία του ιδιωτικού πάνω στο δημόσιο και πολλά άλλα. Μια περιήγηση στα χωριά, στις παράκτιες περιοχές και στην ύπαιθρο του νησιού σε κάνει να νιώθεις ότι οι κάτοικοι μοιάζουν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με το μνημειακό πλούτο, με την ομορφιά αυτού του τόπου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί κάποια αδυναμία προσδιορισμού τρόπων δράσεων και από την πλευρά των φορέων και από την πλευρά των πολιτών, είτε λόγω ανυπαρξίας δομών για τη συμμετοχή του πολίτη είτε επειδή οι πολίτες προτιμούσαν τη συζήτηση άλλων, περισσότερο ‘θεωρητικών’ στοιχείων (όπως π.χ. καταγγελίες διαρκών προβλημάτων, καταγγελίες παραλείψεων των φορέων και προσωπικές αντιπαλότητες).

 Ωστόσο μέσα σε αυτή την κατάσταση, που μοιάζει με ό,τι ισχύει σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά διαθλάται μέσα από τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής κοινωνίας, υπάρχουν φωνές διαμαρτυρίας, κινήσεις πολιτών και ΜΚΟ, που αγωνίζονται ενάντια στην αλλοίωση, την καταστροφή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και κατ’ επέκταση ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής στη Νάξο. Οι «πράξεις» αφορούν επιστολές και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς, προσφυγή στα δικαστήρια και στο ΣτΕ, δημιουργία ιστοσελίδων και ιστολογίων για την γρήγορη ενημέρωση κ.λπ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: