Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

«Κάτι κακό συμβαίνει στο τοπίο της Νάξου»

leave a comment »

Το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» σάς προσκαλεί στην τέταρτη κατά σειρά ημερίδα-δημόσια συζήτηση με θέμα: «Κάτι κακό συμβαίνει στο τοπίο της Νάξου. Η κύρωση της διεθνούς σύμβασης για το τοπίο, πολύτιμη ή χαμένη ευκαιρία για το νησί«, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27.08.2010 στην Πλατεία Μητρόπολης, Επιτόπιο Μουσείο Χώρας Νάξου

Από το Δελτίο Τύπου:

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου υπογράφτηκε στη Φλωρεντία το 2000 και κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο 2010, αποτελώντας νόμο του ελληνικού κράτους (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3827 – ΦΕΚ A’ 30/25.2.2010). Η κύρωση της Σύμβασης του Τοπίου αποτελεί σημαντικό βήμα στη συνολική διαχείριση και την προστασία του ελληνικού τοπίου, το οποίο απειλείται επικίνδυνα από: αυθαίρετους και επιθετικούς μετασχηματισμούς, την εκτός σχεδίου και την παρόδια δόμηση, τη διάνοιξη δρόμων, τις λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες, τη ρύπανση, τις πυρκαγιές, τις αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών, την αδυναμία προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την έλλειψη καλαισθησίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, τη λήθη άυλων αξιών που σχετίζονται με το τοπίο και αρκετά άλλα. Η αλλοίωση και η καταστροφή του τοπίου έχει άμεσες συνέπειες στον πολιτισμό, το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία αλλά κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Η Σύμβαση του Τοπίου αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του τοπίου, θέτει τις αρχές της προστασίας, της διαχείρισης και του σχεδιασμού των τοπίων, καθορίζει στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ανθρώπινης ευημερίας και παγίωσης της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Επίσης. καθιερώνει τους τρόπους προστασίας μέσα από την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και τον ενεργό ρόλο των πολιτών.

Η MOnuMENTA, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», συνεχίζοντας για τέταρτη χρονιά τις ημερίδες-δημόσιες συζητήσεις στη Νάξο, επέλεξε η φετινή θεματική να είναι αφιερωμένη στο τοπίο της Νάξου, στους κινδύνους που το απειλούν και στους τρόπους προστασίας του. Στόχος είναι να παρουσιασθούν η έννοια του τοπίου και η σημασία του και να ξεκινήσει μια συζήτηση που θα οδηγήσει στην καθιέρωση πολιτικής και μέτρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό του ναξιώτικου τοπίου.

«Τοπίο» σύμφωνα με τη Σύμβαση του Τοπίου σημαίνει μία περιοχή, όπως γίνεται αντιληπτή από ανθρώπους, του οποίου ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των φυσικών και/ ή ανθρώπινων παραγόντων.


Πρόγραμμα

Χαιρετισμοί

Νίκος Μαράκης, δήμαρχος Νάξου

Γιάννης Μπαρδάνης, δήμαρχος Δρυμαλίας

Ομιλίες

Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος-εκπρόσωπος ΜOnuMENTA

«Η κύρωση της διεθνούς σύμβασης του τοπίου»

Δημήτρης Παπαδόπουλος, αρχαιολόγος

«Η έννοια του τοπίου και οι τρόποι προστασίας του»

Μανώλης Γλέζος

«Το τοπίο της Νάξου»

Αγνή Κουβελά, αρχιτέκτονας

«Η αλλοίωση του τοπίου της Νάξου. Μπορούμε να αντιδράσουμε;»

Παρεμβάσεις

Συζήτηση

Στέλιος Λεκάκης, αρχαιολόγος-εκπρόσωπος MOnuMENTA

«Συμπεράσματα»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: