Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

Σχόλια της επόμενης ημέρας για την ημερίδα-δημόσια συζήτηση: «Κάτι κακό συμβαίνει στο τοπίο της Νάξου»

with one comment

Η MOnuMENTA με αφορμή την κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης του τοπίου από το ελληνικό κράτος τον Φεβρουάριο 2010 οργάνωσε την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010, στην πλατεία της Μητρόπολης, στο Επιτόπιο Μουσείο, την ημερίδα – συζήτηση «Κάτι κακό συμβαίνει στο τοπίο της Νάξου. Η κύρωση της διεθνούς σύμβασης για το τοπίο, πολύτιμη ή χαμένη ευκαιρία για το νησί», στο πλάισιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία». Η ημερίδα ήταν η 4η στη σειρά και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των δήμων Νάξου και Δρυμαλίας.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν να ξεκινήσει μία συζήτηση που θα οδηγήσει στην καθιέρωση πολιτικής και μέτρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την προστασία, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό του ναξιώτικου τοπίου. Οι δήμαρχοι Νίκος Μαράκης και Γιάννης Μπαρδάνης απηύθυναν χαιρετισμό εξαίροντας τη σημασία του ναξιώτικου τοπίου για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού. Οι ομιλητές κάλυψαν διάφορες θεματικές. Η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία παρουσίασε τη σύμβαση δίνοντας έμφαση στη σημασία του άρθρου που αφορά την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προστασία του τοπίου, ο αρχαιολόγος Δημήτρης Παπαδόπουλος ανέλυσε την έννοια του τοπίου και κατέδειξε ότι το τοπίο είναι ένα αγαθό που οφείλουμε να προστατεύσουμε, ο Μανόλης Γλέζος παρουσίασε το τοπίο της Νάξου όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα εξαιτίας της αστυφιλίας που έχει αναπτυχθεί στο νησί και της οικοπεδοποίησης που αυτή επιφέρει. Τέλος, η αρχιτέκτονας Αγνή Κουβελά αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί λόγω της ανεξέλεγκτης ανοικοδόμησης κτηρίων και της ανοικοδόμησης κτηρίων που δεν φέρουν αρχιτεκτονικές αξίες και παρουσίασε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου. Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν διάφορα θέματα από τους παρευρισκομένους, όπως ο αρχαιολόγος Στέλιος Λεκάκης έκλεισε τη συζήτηση με μια σειρά συμπερασμάτων. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής:

Το τοπίο της Νάξου απειλείται επικίνδυνα από: αυθαίρετους και επιθετικούς μετασχηματισμούς, την εκτός σχεδίου και την παρόδια δόμηση, τη διάνοιξη δρόμων, τις λατομικές δραστηριότητες, τη ρύπανση, τις αποθέσεις μπάζων και σκουπιδιών, την αδυναμία προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την έλλειψη καλαισθησίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, τη λήθη άυλων αξιών που σχετίζονται με το τοπίο και αρκετά άλλα. Η αλλοίωση και η καταστροφή του τοπίου έχει άμεσες συνέπειες στον πολιτισμό, το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία αλλά κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Στόχος της MOnuMENTA είναι το κείμενο της σύμβασης να φθάσει σε όλους του δήμους της χώρας.

Ε. Γρατσία

Ένα Σχόλιο

Subscribe to comments with RSS.

  1. Πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον άρθρο ευχαριστώ

    επιπλα

    29 Ιανουαρίου, 2012 at 10:47 μμ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: