Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων – Νάξος

leave a comment »

18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Τα παιδιά και οι νέοι της Νάξου σχεδιάζουν την αφίσα της παγκόσμιας ημέρας μνημείων

Στις 18 Απριλίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα μνημείων. Οι διεθνείς οργανισμοί UNESCO και ICOMOS καθιέρωσαν αυτή την ημέρα για τα μνημεία για να γνωρίσει όλος ο κόσμος τον πλούτο και τη σημασία των μνημείων του πλανήτη αλλά και για να ευαισθητοποιηθεί για τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα τα κράτη οργανώνουν εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μνημεία, σχεδιάζονται αφίσες, γράφονται κείμενα στον Τύπο κ.ά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκδηλώσεις παίζουν οι μαθητές. Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην κληρονομιά του νερού (νερόμυλοι, πηγάδια, υδραγωγεία, γεφύρια, βρύσες, κρήνες κ.ά.)

H MOnuMENTA σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία» που πραγματοποιεί στη Νάξο, καλεί παιδιά και νέους (10-18 ετών) να σχεδιάσουν μία αφίσα με θέμα «18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων».

Τα μνημεία στη Νάξο, είναι γύρω μας και δίνουν πολλές ιδέες για να σχεδιασθεί μία αφίσα. Το νησί διαθέτει πολλά μνημεία που σχετίζονται με το νερό. Οι αφίσες θα παρουσιασθούν σε έκθεση που θα οργανωθεί στη Νάξο και στις ιστοσελίδες του περιοδικού MOnuMENTA και του Δήμου Νάξου.

Οδηγίες για το σχεδιασμό της αφίσας

  • Η αφίσα μπορεί να είναι ένα σχέδιο, μια ζωγραφιά, ένα κολάζ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι τύποι χρωμάτων (νερομπογιές, ξυλομπογιές, ακρυλικά, κ.λπ.
  • Μέγεθος αφίσας Α4
  • Ο τίτλος «18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων» θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην αφίσα
  • Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναγράφουν στο πίσω μέρος του έργου τα στοιχεία τους
  • (Ονοματεπώνυμο, ηλικία, περιοχή κατοικίας), και στο μπροστινό μέρος, κάτω δεξιά, προαιρετικά, μπορεί να υπάρχει το ονοματεπώνυμο ή καλλιτεχνική υπογραφή.
  • Η αφίσα θα πρέπει να δοθεί στην κ. Κατερίνα Σιδερή έως τις 15 Απριλίου 2011.

Για περισσότερες πληροφορίες 22850 31955


-Εδώ μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της Παγκόσμια Ημέρας Μνημείων

– Ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη για την πολιτιστική κληρονομιά του νερού που δημοσιεύθηκε από το  ICOMOS για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

-H MOnuMENTA και το Ελληνικό Τμήμα ICOMOS σχεδιάζουν μια εξαιρετική δραστηριότητα-βόλτα την Κυριακή 17.04.2011, για τους Αθηναίους. Μείνετε συντονισμένοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: