Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία

Ανιχνεύοντας τις σχέσεις ανθρώπων και μνημείων

Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό

leave a comment »

Το πρόγραμμα

“Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό”

Η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για το Άργος Ορεστικό


Η ανασκαφή στη θέση Παραβέλα που διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και συγκεκριμένα υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Δημήτρη Πλάντζου και Δημήτρη Δαμάσκου συμπλήρωσε δύο χρόνια το καλοκαίρι του 2010. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια η τοπική κοινωνία στο Άργος Ορεστικό άρχισε να έρχεται σε επαφή με την αρχαία ιστορία του τόπου της. Η επικοινωνία με την ανασκαφική ομάδα, οι ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο, οι διαλέξεις, η έκθεση φωτογραφίας είναι ορισμένες από τις δράσεις που την φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην αποκάλυψη της ιστορίας αλλά και στη βίωση της μοναδικής εμπειρίας της ανασκαφής ενός αρχαιολογικού χώρου. Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής και παλαιοχριστιανικής εποχής που βρέθηκαν παλαιότερα (ανασκαφές Παπαζώτου) και τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν ότι μια αρχαία πόλη αναμένει να εξερευνηθεί και παράλληλα να αναδειχθεί και να προστατευθεί.

Το πρόγραμμα “Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό”

Η ανασκαφική ομάδα γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου των πολιτών στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων του τόπου τους συνεργάζεται με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία τςη φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου MonuMENTA (www.monumenta.org), η οποία εφαρμόζει σε διάφορες περιοχές το πρόγραμμα “Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία” με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τα μνημεία του τόπου τους, αλλά και για την έρευνα της σχέσης τους με αυτά. Έτσι με κοινούς στόχους οι δυο ομάδες συνεργάζονται για την πραγμάτωση του προγράμματος «Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό» που σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους, τους εργαζόμένους και τους επισκέπτες του Άργους Ορεστικού για θέματα της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Άργους και της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία με τους νέους.

Η συμπλήρωση ερωτηματολογίων πολύτιμη πηγή πληροφόρησης

Το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησε η πρώτη δραστηριότητα. Ερωτηματολόγια μοιράστηκαν και συμπληρώθηκαν από κατοίκους του Άργους Ορεστικού και των γύρω περιοχών με θέμα την ανασκαφή, τα μνημεία της περιοχής και την προστασία τους, καθώςκαι τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων αποσκοπεί να φέρει σε επαφή την επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού και τη MOnuMENTA με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι του Άργους τον τόπο, την ιστορία, τα μνημεία του αλλά και τη σημασία που δίνουν στηνανασκαφή στην Παραβέλα. Επίσης, μέσω των ερωτηματολογίων αναζητώνται οι τρόποι που οι κάτοικοι θέλουν να ενεργοποιηθούν στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής τους. Στην προσπάθειά συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων βοήθησαν και βοηθούν ο δήμος, φορείς και πολλοί κάτοικοι.

 

 

Kάτοικοι, επισκέπτες και φίλοι του Άργους Ορεστικού μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο και να το στείλουν στη διεύθυνση MOnuMENTA (E. Γρατσία), Ελ. Βενιζέλου 25-27, 14243 Ν. Χαλκηδόνα και info@monumenta.org.

Written by Stelios Lekakis

29 Μαρτίου, 2011 στις 2:27 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: